Ervaringen van anderen met haptotherapie

Soms komen opeens gevoelens boven zonder dat je die een plaats kunt geven. Dan is het belangrijk om balans te zoeken tussen voelen en denken. Haptotherapie kan je daarbij helpen.

Wil je meer weten over haptotherapie, of vraag je je af of je er zelf baat bij kunt hebben, dan kun je hier lezen over de ervaringen van andere mensen met haptotherapie.

Ieder heeft een eigen verhaal en een eigen aanleiding om in aanraking te komen met haptotherapie. De verhalen zijn heel verschillend en uniek. En toch is het goed mogelijk dat je herkenning ervaart bij het lezen van de ervaringen van anderen.

Staat er geen ervaring tussen waar jij je eigen situatie in herkent, ook dan is het goed mogelijk dat haptotherapie toch voor jou geschikt is. Heb je hier vragen over dan ben je natuurlijk van harte welkom om contact met me op te nemen.

Haptotherapie, iets voor jou?

Haptotherapie helpt bij fysieke en psychische klachten, en is er voor jong en oud. Wil je een afspraak maken?
Bel of mail gerust!

Maak nu een afspraak
Alyt van Dijk
Goed genoeg
Vrouw, 59 jaar

Vanwege een burn-out ben ik terecht gekomen bij de therapie van Alyt.
De behandeling bij haar was voor mij echt een eyeopener.

Alyt laat je als het ware in de spiegel kijken. Bijvoorbeeld “voel nu eens hoe je ademhaalt” en “kijk nu eens hoe je wegduikt”.
Ze heeft me met haar nuchtere aanpak letterlijk weer met twee voeten op de grond gezet.

Ik heb mijn eigen reactiepatronen leren kennen en geleerd dat ik niet anders of beter hoef te zijn dan ik ben.
Goed genoeg dus…!

Geen energie en motivatie om dingen te ondernemen
Man, 43 jaar

Ik ben naar Alyt gegaan toen ik de ervaring had dat ik mijzelf de dag moest doorslepen. Geen energie en geen motivatie om dingen te ondernemen.
Mijn horizon was bij het opstaan om te zorgen de dag “goed” door te komen.
Al de “extra” belasting was mij te veel en binnen ons gezin had ik een kort lontje. Mijn humeur kwam de sfeer zeker niet ten goede en degene welke daar het meeste last
van had was ikzelf.

Alyt heeft mij laten ervaren dat ik zo “in mijn hoofd” zat dat ik mijn gevoel had geblokkeerd. Door een simpele oefening, met je blote voeten op de grond staan, kwam ik er achter dat ik mijn voeten helemaal niet meer voelde. Doordat Alyt goed luistert en observeert kwamen aan de hand van gesprekken en oefeningen inzichten boven. Vanuit daar zijn wij aan het werk gegaan.

Ik heb nu weer energie, slaap beter en ben weer een stabiele man en vader binnen mijn gezin. Ik plan nu weer in de toekomst en heb zin om weer dingen te gaan ondernemen.
Mijn horizon is weer naar voren en breder dan een klein jaar geleden. En ik ervaar nog steeds progressie.
Terugkijkend op mijn afgelopen jaar was hulp vragen bij Alyt de beste actie welke ik heb ondernomen.

Alyt bedankt!!

Als je met onverwerkte trauma's rondloopt
Vrouw,70 jaar

Als je nog met onverwerkte trauma’s rondloopt, dan is er heel wat werk aan de winkel.

Samen met Alyt ben ik op weg gegaan om bij alles stil te staan, te voelen, te verwerken.
Er is heel veel aangeraakt en ik heb heel veel gevoeld en daardoor heb ik ervaren dat ik heel veel verdriet en boosheid kan loslaten.

Alyt begeleidde me daarbij, stond naast mij en liet me niet meer los.

Geen wonder dat mijn lijf begon te protesteren
Vrouw, 52 jaar

Na een aantal jaren waarin ik wat moeilijke dingen op mijn pad kreeg, overlijden van iemand die me dierbaar is, ziekte, verhuizen, nieuwe baan, werd ik geplaagd door overgangsklachten.
Maar ik was gewend om vooral door te gaan en niet op te geven. Geen wonder dat mijn lijf begon te protesteren.

Dat is wat Alyt me heeft laten zien en vooral laten voelen, als je niet lief genoeg bent voor jezelf en voor je lijf, dan laat je lichaam je dat weten.
En als je niet goed luistert, gaat het steeds meer protesteren.

Alyt luisterde, spiegelde en stelde de juiste vragen.
En vooral raakte ze me liefdevol aan, waardoor ik weer leerde voelen en ontspannen. Soms duurde het even voor ik het begreep, maar juist dan bleek de les heel waardevol. En vaak werd iets heel erg duidelijk omdat ze het me liet voelen.

Ik raad het iedereen aan om naar Alyt te gaan, als je lijf aangeeft dat er iets niet klopt!

Weer in contact met mijn lijf: een waanzinnig bijzondere ervaring
Vrouw, 35 jaar

Toen ik met long-Covid bij Alyt binnenkwam, wisten we beiden niet zo goed hoe ze mij zou kunnen helpen.
De eerste stap was weer in contact komen met mijn lijf en haar signalen. Wat was dat een waanzinnig bijzondere ervaring!

Alyt is mijn rots in de branding geweest in een hele duistere periode in mijn leven.
Ze luistert en communiceert vanuit haar hart. Zowel mijn lichaam als mijn hoofd hebben veel baat bij haar hulp gehad.

Dat ik nu kan zeggen dat ik gelukkig ben, met long-Covid, is mede dankzij haar!

Het lichaam zet zich af van wat er allemaal mee gebeurd is
Vrouw, 25 jaar

Mijn zus raadde 2 jaar geleden haptotherapie aan. Ik had veel trajecten en medische ingrepen bij verschillende specialisten en psychologen. Ik was hierin behoorlijk verdwaald en had de neiging om in het verleden te leven, te vluchten voor pijn en verdriet en zelfmedelijden te hebben. Ik had veel stress- en spanningsklachten en schaamte.

Het lichaam zet zich af van wat er eigenlijk allemaal mee gebeurd is. Gaat dicht, op slot. Het spant aan, houdt zich in. Adem hoog in de borst, buik strak, kaak op spanning, darmproblemen, migraine, braken… Want het mocht er allemaa niet zijn en moest vergeten worden. Het lichaam is steeds afgestraft.

Alyt liet mij zien dat ik de dingen in het leven ook wat meer uit liefde kon benaderen. Hoe is het eigenlijk als een specialist je onderzoekt? Wat gebeurt er in je lichaam als iemand je aanraakt die je niet mag aanraken? Waarom is het belangrijk om goed te luisteren naar het lichaam? Omdat het lichaam al jaren om hulp schreeuwt. Ik leerde dat boosheid ruimte in neemt, verdriet er mag zijn en over familiesystemen en rouwen.

De behandelingen en ondersteunende rol van Alyt sloten mooi aan bij de andere lopende trajecten. Ik heb gelijk op een meelevende, directe en begrijpelijke manier dingen terug gekregen van Alyt. Daarom voel ik mij gehoord en begrepen. Er werd als het ware doorheen geprikt en dat vind ik persoonlijk heel prettig.

Dat hielp om gebeurtenissen eerlijk te vertellen, te plaatsen en een plekje te geven. Er wordt oordeelloos geluisterd. Bij sommige behandelingen kwamen we niet toe aan de bank of de bal, maar werd er gesproken en verbinding gemaakt. Laat het er maar zijn.

Inmiddels zijn bijna alle andere trajecten afgerond, maar de afspraken bij Alyt blijven. Ik heb hier nog steeds veel baat bij. Mijn lichaam kan nu eigenlijk heel veel en ik zelf ook.

Daar waar woorden niet de juiste ingang bleken
Vrouw, 48 jaar

Iedereen kent fases in zijn of haar leven waarin het even wat minder gemakkelijk gaat.
Momenten waarop ik graag (weer) een afspraak met Alyt maak.
Zij gaat altijd laagdrempelig en open met me in gesprek. Vraagt op een prettige manier door en koppelt op een begrijpelijke, maar duidelijke wijze terug wat ze hoort en ziet.

Van wat ik in woorden vertel word ik me door haar behandelwijze bewust in mijn fysieke klachten, die vervolgens afnemen of helemaal weg zijn.
Daar waar woorden niet de juiste ingang bleken om inzichten te krijgen hebben de systeemopstelling die Alyt ook toepast me enorm ondersteund en op weg geholpen.

Ik en mijn wereld zijn completer geworden.
Vrouw, 44 jaar

Ik ben bij Alyt gekomen omdat ik zo erg rugklachten had dat ik ’s nachts regelmatig op moest staan omdat ik niet meer wist hoe ik op bed kon blijven liggen.
’s Morgens kon ik met goed fatsoen mijn eigen sokken niet meer aantrekken. Daarnaast had ik pijn bij het vrijen.

In het begin vond ik het heel eng om naar Alyt toe te gaan. De bank staarde mij elke keer weer aan en ik keek liever de andere kant op. Alyt had dit al snel door en stelde mij gerust. Door te praten over de angst en de oorzaak hiervan, werd er veel helder voor mij. Ik was als klein meisje misbruikt en dat kleine meisje van toen zat gevangen in een volwassen lichaam. De volwassene wilde dolgraag verder, maar voor het kleintje was dat niet meer mogelijk. Door de gesprekken met Alyt, de persoonlijke en empathische benadering en de oefeningen op de bank heeft het kleine meisje in mij zich steeds verder ontwikkeld. Zij kreeg de ruimte van Alyt, waardoor ik als volwassene leerde het beschadigde meisje in mij ook de ruimte te geven die zij verdient.

De uitspraak “een beetje vreemd maar wel lekker” is vaak voorbij gekomen. Ik vond het helemaal niet fijn om aangeraakt te worden. Uiteindelijk heb ik geleerd dat -als dit in een veilige setting gebeurt-, het best fijn is om aangeraakt te worden en kan leiden tot ontspanning.

Alyt, heel erg bedankt! Jouw kennis, empathisch vermogen en luisterend oor waren precies wat ik nodig had. Door het proces dat ik samen met jou aangegaan ben, is mijn wereld completer geworden. Ben ik completer geworden.

Acceptatie en rust vinden door in m'n lijf te zijn.
Man, 40 jaar

Na lichamelijk en geestelijk bijna vastgelopen te zijn werd het tijd om de zoektocht naar hulp voort te zetten. Een ingrijpende gebeurtenis waarbij ik 2 keer onder het mes ben geweest is niet zo maar iets waar je van geneest.

Medisch gezien is er gedaan wat moest gebeuren en daarna zoek je het zelf maar uit. M’n lichaam en bovenkamer afzonderlijk proberen te genezen en precies daar ging het mis. Immers het lichaam en de geest is één. 

Alyt is de zoveelste specialist in een lange lijst van hulpverleners om de nasleep van darmkanker een plekje te geven. Eigenlijk wilde ik door en gewoon zorgeloos leven! Door een steeds terugkerend probleem in mijn buik werd ik keer op keer weer met m’n neus op de feiten gedrukt. De haptotherapie heeft mij in een aantal behandelingen rust gegeven! Het hoofd heeft vrede gesloten met het lijf en andersom. Het lijf is een spiegel van prikkels die via m’n zintuigen binnenkomen en in mijn geval was dat meestal vluchten of blinde woede. Langzaam ben ik gaan accepteren wat mij is overkomen en kan hoe gek het ook klinkt de pijn nu omarmen en het er laten zijn. Als je een wandelend medisch dossier bent is het moeilijk om jezelf te blijven en een weg te vinden in wat je is overkomen. 

En precies daar heeft Alyt me geholpen. Praten en voelen zodat de signalen eerder duidelijk zijn en ik in actie kan komen. Niet om te vluchten, maar acceptatie en rust vinden door in m’n lijf te zijn. Echt een “wonderdokter”!

Voelen en luisteren naar je lichaam.
Vrouw, 49 jaar

Na wat ik dacht een “griepje” was mijn lichaam vreselijk moe, had ik stijve en pijnlijke spieren en ik kwam bijna niet meer vooruit zonder erg benauwd te worden. Wat ik ook deed en waar ik ook hulp zocht. Niemand wist wat de oorzaak was en wat er aan te doen was. Zodra ik weer wat actiever werd, namen de klachten toe. Na ruim een half jaar via de huisarts van de ene specialist naar de andere te zijn gestuurd zonder dat iemand wist wat mij mankeerde heb ik zelf contact gezocht met Alyt.

De eerste keer dat ik bij Alyt kwam vroeg ze me mijn verhaal te vertellen. Binnen 5 minuten vertelde ze mij dat ik een fysieke burn out had en wat dat in hield. Eindelijk was er iets waaraan ik kon gaan werken. Alyt heeft mij het hele traject begeleid en mij ondertussen doorverwezen naar een psycholoog die ook vanuit het gevoel werkt net als een haptonoom. Voelen en luisteren naar je lichaam. Deze combinatie werkte bij mij perfect. Ik heb de afgelopen tijd ontzettend veel geleerd en gevoeld. Steeds wanneer ik ergens tegen aanliep en dit Alyt voorlegde, wist ze mij op de bank of d.m.v. een oefening mijn lichaamstaal te laten voelen of te laten zien. Hierdoor heb ik geleerd om beter naar mijn lichaam te luisteren, meer voor mijzelf op te komen, niet altijd te “moeten” en het belangrijkste om blij te zijn met mijzelf. Ik heb hierdoor veel meer rust gekregen in mijn lijf en hoofd en ben bewuster gaan leven. Alyt heeft niet alleen heel veel kennis, maar ook een nuchtere benadering, een enorm inlevingsvermogen en luisterend oor. Daarnaast is het laagdrempelig. Je voelt je meteen op je gemak bij haar.

Ooit was het zinvol vanuit mijn hoofd te reageren..
Vrouw, 48 jaar

Het werd al snel duidelijk dat mijn neiging is om enorm vanuit mijn hoofd te reageren in de gesprekken met Alyt. Ooit was het zinvol om zo met zaken om te gaan, maar nu begon het verlangen steeds meer te groeien om veel meer vanuit voelen te ervaren.

Mede door de (familie)opstellingen die we samen hebben gedaan werd mijn problematiek voor mezelf letterlijk zichtbaar en daardoor veel beter voelbaar.

Dankjewel Alyt!

Een burnout waar ik niet doorheen kwam.
Vrouw, 66 jaar

Na een medische ingreep in Corona-tijd volgde een burn-out waar ik niet doorheen kwam. 
Alyt leerde mij bewust te worden van situaties en omstandigheden uit mijn heden en verleden.

Op een professionele, maar ook persoonlijke manier wist Alyt al heel snel de knelpunten te benaderen en daarbij handvaten en inzichten te geven, hoe hier mee om te kunnen gaan en uiteindelijk om zo begrip te te krijgen voor mijn eigen ontstane situatie.

Met bestaande gevoelens en omstandigheden is het hierdoor nu duidelijker en gemakkelijker mee om te gaan.

Ik leefde nogal in mijn hoofd. Maar dat besefte ik toen nog niet.
Vrouw, 59 jaar

Het is najaar 2016 wanneer ik voor het eerst bij Alyt kom. Ik had daarvoor een traject doorlopen bij de huisarts en de neuroloog i.v.m. problemen in mijn hoofd (evenwichtsproblemen). Omdat er niet een medische oorzaak gevonden werd, adviseerde de huisarts me om naar een haptotherapeut te gaan. Het kan ook psychosomatisch zijn, zei de huisarts. 

Ik weet nog goed mijn eerste afspraak. Ik liep op hakken (wat ik standaard deed in die tijd), praatte druk en ik zei…. “zeg maar wat ik moet doen om dit probleem op te lossen”. Ik leefde nogal in mijn hoofd. Maar dat besefte ik toen nog niet.

Na een aantal behandelingen bij Alyt werd me wel duidelijk dat ik te weinig met mijn voeten de grond voelde, veel te weinig naar mijn gevoel luisterde en veel te veel met mijn hoofd deed. 

Alyt heeft me geleerd om weer naar mijn lichaam te luisteren, om weer meer “geaard” te zijn. Dat doet ze in een mooie en vakkundige combinatie van het goede gesprek en de behandeling. In de gesprekken mag alles er zijn, er wordt niets veroordeeld, maar het zet je wel aan het denken. De behandelingen betreffen aanraking waardoor je weer gaat voelen. Dat laatste wilde ik snappen… hoe werkt dat dan. Maar dat heb ik maar losgelaten. Alyt zei dan altijd tegen mij “je kunt toch ook niet uitleggen waarom een aardbei smaakt zoals die smaakt”. Na een aantal maanden waren mijn hoofdproblemen zo goed als verdwenen.

 

Tuurlijk is het iets wat je wel zelf moet onderhouden. En iets wat je lang gewend bent te doen, is niet zomaar weg. Zo overkwam het mij dat ik in 2021 opnieuw problemen met mijn hoofd kreeg. Ik herkende wel meteen… oeps ik ben te druk geweest.

Ik ben opnieuw naar Alyt gegaan. We gingen verder waar we een paar jaar daarvoor geëindigd waren. En na een paar behandelingen was ik weer waar ik moest zijn.

 

Alyt heeft me op een hele prettige en rustige manier geleerd in goede balans met mezelf te komen. En dat voelt goed. En grappig detail….. ik ben automatisch meer op gympen gaan lopen.

Je lichaam laat je weten wat je gedachten zijn vergeten
Vrouw, 20 jaar

Toen ik begon met de haptotherapie wilde ik me het liefst verstoppen en niet gezien worden. Hierdoor ben ik in elkaar gezakt gaan lopen en probeerde ik me zo klein mogelijk te maken. Hierdoor kreeg ik allerlei lichamelijke klachten zoals: buikpijn, hoofdpijn en andere klachten, allemaal als gevolg van aangespannen spieren.

Na verschillende behandelingen door de fysiotherapie kwam ik via de praktijkondersteuner van de huisarts bij Alyt terecht. Waar de fysiotherapeut keek naar de gespannen spieren en deze ging masseren, keek Alyt naar de oorzaak van de gespannen spieren. De oorzaak wegnemen werd het doel van de behandeling.

In de praktijk van Alyt staat een kaart met de volgende spreuk: “Je lichaam laat je weten wat je gedachten zijn vergeten”. Deze uitspraak vind ik heel goed passen bij de haptotherapie.

Ik heb de behandeling als zeer positief ervaren en kan het iedereen aanraden.

Weer in balans komen
Vrouw, 55 jaar

Alyt heeft me heel erg geholpen om weer in balans te komen. Ik zat volledig in mijn hoofd en had veel spanning in mijn lijf. De balans was ver te zoeken.
Hier heeft Alyt me enorm goed in begeleid. Wat een bijzonder proces was dat!

Ik ben nu weer in staat om mijn lijf te ontspannen, maar wat nog veel belangrijker is: ik kan nu voelen hoe het met me gaat. Zonder dat mijn hoofd met al zijn ideëen hier nog invloed op heeft.

Wie ben ik eigenlijk echt en waar sta ik nu nog voor?
Vrouw, 57 jaar

57 jaar en niet meer weten wie je nu eigenlijk echt bent.
Door mijn ouders als niet gewenst ervaren, ernstige gezondheidsklachten, altijd maar de sterkste willen zijn en na 40 jaar einde relatie wist ik het even niet meer.

Teleurgesteld, onrustig en verdrietig gepaard met een enorme boosheid in mij, bracht mij bij Alyt. Mijn vraag was dan ook aan haar. Wie ben ik eigenlijk echt en waar sta ik nu nog voor? Na meerdere sessies van gesprekken en behandelingen waarin ik en Alyt samen doorheen zijn gegaan voelde ik mij tijdens de gesprekken gehoord en vooral wat voor mij heel belangrijk was, er werd geen oordeel geveld. Ik mocht zijn wie ik was met al mijn gedachten en tekortkomingen.

De bijbehorende behandelingen brachten mijn geest en lichaam weer bijeen. Ik ben een denker en reageerde / handelde alleen maar vanuit mijn hoofd maar je moet ook je lichaam voelen. Ik zal altijd een denker blijven maar het voelen is mij nu geleerd en ga ik verder ontwikkelen. De weg die ik met Alyt ben ingeslagen maakt dat ik beter in balans ben en vanuit die positie kan ik alleen maar groeien.

Als je het niet ziet, dan is het er niet..
Vrouw, 28 jaar

Alyt leerde ik kennen op een punt waarbij ik mijzelf totaal niet kende. Ik leefde in mijn hoofd en wat er daaronder gebeurde was een verwarrende wolk van onverwerkte emoties en gevoelens. Ik was heel goed in het negeren van mijn gevoel en had alle nare momenten weggestopt, “als je het niet ziet dan is het er niet”. Naar de buitenwereld en naar mijzelf toe probeerde ik vol te houden dat het goed ging, maar op een gegeven moment kwam ik op een punt waarbij ik het niet meer trok en het pannetje met emotie en gevoel overkookte.

Samen met Alyt heb ik momenten uit mijn leven verwerkt die ik hard had weggestopt. We hebben oefeningen op de bank gedaan, veel gevisualiseerd, en vooral veel gepraat. De visualisatie van mijn gedachtes en emoties hielp mij enorm om alles duidelijk voor me te krijgen en mezelf te snappen. Ik weet nu een stuk beter wie ik ben, durf dit meer aan de buitenwereld te laten zien, en snap beter waarom ik op een bepaalde manier denk en reageer.

Ik heb me bij Alyt altijd welkom gevoeld en dingen die voor mij heel raar waren om hardop te zeggen, waren bij Alyt heel normaal waardoor niks te gek was om te bespreken. Hierdoor was het voor mezelf ook makkelijker om al mijn gevoelens en gedachtes er te laten zijn.

Ik kijk erg tevreden, warm en dankbaar terug op al mijn afspraken met Alyt.

Ik heb geleerd meer zelfverzekerdheid uit te stralen
Vrouw, 41 jaar

Ik had onder andere veel last van spierspanningen. De haptonomie heeft mij geholpen dit meer onder controle te krijgen. Ik ben er nu bewuster van en weet beter wat ik er tegen kan doen.

Daarnaast heb ik geleerd meer zelfverzekerdheid uit te stralen en me over het algemeen bewuster te zijn van mijn lichaam en houding.

Ik was zover over mijn grenzen gegaan, dat ik mijzelf daardoor verloren had
Vrouw, 60 jaar

Ruim een jaar geleden ging ik door mijn incasseringslaag. Was hierdoor enorm kwetsbaar en depressief. De huisarts stelde voor medicatie te geven tegen de depressiviteit. Dat voelde voor mij helemaal niet goed. Gelukkig kende zij een goede haptonoom.

Zo ben ik uiteindelijk bij Alyt terecht gekomen, waar ik enorm dankbaar voor ben. Zij kon door mijn houding gelijk waarnemen hoe ik op de buitenwereld overkwam. Ik was zover over mijn grenzen gegaan dat ik mijzelf daardoor verloren had. Voelde mij leeg en enorm moe, mijn lichaam vertelde het verhaal.

Alyt is zeer professioneel, heeft een scherpe observatie en goede intuïtie. Ik voelde mij snel op mijn gemak en had vertrouwen in haar. Hierdoor kon ik mij verder openen. Je lichaam liegt niet, het vertelt een waardevol verhaal over jezelf.

Het is een mooie reis om je overlevingsmechanismes op deze manier te leren kennen.

Mijn lichaam weet blijkbaar meer dan ik me verstandelijk herinner
Man, 70 jaar

De klacht was: veel spanning in de nek, vooral op de fiets. Dit kwam wellicht door mijn eenzijdige balans (rechts doof geworden) na een herseninfarct.

Eind juli ben ik bij Alyt begonnen. Al bij de eerste sessies bleek dat aanraking nauwelijks mogelijk was. Ik raakte verzeild in biografisch heel oud zeer. Mijn lichaam weet blijkbaar meer dan ik me verstandelijk herinner. Dit ging zo enkele sessies door.

In september moest ik de behandeling onderbreken wegens gebruik van medicijnen (om een aandoening van gordelroos draaglijk te maken) die het autorijden van Groningen naar Westerbork verhinderden. Intussen was ik ook bezig met een cyclus van ‘opstellingen’. Daarin kreeg ik inzichten die de ‘moeizame’ behandeling bij Alyt bevestigden.
Eind november kon ik de haptotherapie weer oppakken, waarna er nog twee sessie zijn geweest.

Al met al passen de sessies bij Alyt naadloos in een proces van biografische klachten en behandeling. Het woord dat bij mij opkomt is ‘synchroniciteit’ waarbij uiterlijke en innerlijke gebeurtenissen niet oorzakelijk, maar wel diepgaand samenhangend plaatsvinden. De haptotherapie – of beter: de ontmoetingen met Alyt – waren in dit proces wezenlijk van belang. Ik ben haar hiervoor erg dankbaar.
De betere omgang met het veranderde evenwicht van het lichaam heeft zich uitgebreid naar een blijmoediger evenwichtigheid van de ziel.

Ben weer "de oude", rijk aan nieuwe inzichten en vaardigheden.
Vrouw, 56 jaar

Na drie jaar modderen met gezondheidsklachten en twee operaties was ik het zat. Had geen vertrouwen meer in mijn lijf en het revalideren na het krijgen van een nieuwe heup ging mij niet vlot genog. Ik was de pijn zat en dit kostte mij veel energie. “Haptonomie” adviseerde een collega mij.

Ik ging Google’n. En zo kwam ik terecht bij Alyt. Haar presentatie op de site voelde goed voor mij.

Ik kreeg van Alyt oefeningen mee om mijn been weer goed te leren gebruiken. Deze oefeningen kregen pas zin, doordat Alyt mij heeft geleerd ECHT/BEWUST te voelen en ruimte voor mezelf te nemen. Oud verdriet heeft nu helemaal een plek gekregen, want ook dit gebeurde tijdens de sessies.

En last but not least: Ik heb weer vertrouwen in mijn lichaam. Ik kan me het omslagpunt nog goed herinneren. Alyt zei:”Je hebt het steeds over je goede been, besef je dan wel dat je daarmee zegt dat het andere been niet goed is..?”

Ik kan nu zeggen dat mijn beide benen het goed doen.. !-)..

Top! Alyt bedankt!

"Luisterend oor, Aandacht, Prima behandelingen, Rust"
Vrouw, 58 jaar

“Luisterend oor, Aandacht, Prima behandelingen, Rust”. Dat is de volgorde van mijn ervaring bij de Haptotherapiepraktijk van Alyt van Dijk.
Iemand die haar vak verstaat. De behandelingen (het complete pakket van luisterend oor, aandacht en de behandelingen) hebben bijgedragen tot een zeer goed resultaat, waarvan ik in de praktijk nog steeds profijt van heb, ik voel het.

Mocht u op zoek zijn naar een haptotherapeut, die niet alleen zegt “Oh, u heeft een afspraak”, maar die verder kijkt: “Fijn, deze klant komt bij mij om hulp vragen en ik wil graag mijn klant alle steun geven”, dan raad ik zeker een kennismakingsgesprek met Alyt aan, om dat zelf ook te ervaren / te voelen…

Van elke dag hevige buikpijn naar geen buikpijn.
Vrouw, 20 jaar.

Sinds acht jaar heb ik buikpijnklachten. Elke avond hevige buikpijn, zweten op de wc en niet weten wat je met je zelf aan moet. Ik ben toen al naar de dokter gegaan. Hij schreef mij pijnstilling voor, en later ook movicolon. omdat hij geen oorzaak van de klachten kon vinden.

Ik voelde mij niet begrepen en niet serieus genomen. Vijf jaar later ben ik weer naar de dokter gegaan: mijn buikpijn nam mijn leven over. Ik kon niet afspreken met vriendinnen, geen dagjes weg. Stel je voor dat ik buikpijn zou krijgen..! De dokter verwees mij nu door naar het ziekenhuis. Daar hebben ze mij twee jaar lang helemaal onderzocht. Ze vonden niets, en ik? Ik had nog steeds buikpijn.

Dit jaar verwees de huisarts  mij naar Alyt. Die constateerde een te hoge spierspanning.

Maar de vraag was: hoe ben ik hier aan gekomen? Toen ik 10 jaar was heeft mijn moeder een heftige, levensbedreigende CVA gehad. Ik nam toen de zorg van mijn 3 jarige broertje op mij, omdat mijn vader veel moest werken. Ik wilde ervoor zorgen dat hij een jeugd had zonder zorgen. Ik hield mij groot en heb nooit mijn emoties getoond. Na 1 jaar ziekenhuis en 1 jaar revalideren kwam mijn moeder gelukkig weer thuis en kon ik een stapje terug doen. Dat was lastig.

Dit alles heeft mij gemaakt tot het meisje, wat ik 4 maanden geleden was. Ik lachte alles weg, ik zette door en niemand zag mij huilen. Ik heb hele gesprekken met Alyt gehad en ook op de bank heeft ze me dingen laten voelen. Wat is het resultaat?  De klachten zijn zo goed als verdwenen. Ik kan nu ontspannen, ben weer spontaner en mondiger geworden. Ik heb mijn leven weer teruggekregen, en ik kan laten zien wie ik ben!

Ik en mijn hele familie zijn dankbaar voor wat zij voor mij, maar ook voor ons als gezin gedaan heeft.

... als persoon enorm gegroeid.
Man, 52 jaar

Spierklachten, met name in nek en rug maakten dat ik ging zoeken naar een oplossing om dit te verhelpen. Had zelf wel al de overtuiging dat dit niet alleen een puur lichamelijk ongemak was, en dat alleen fysiotherapie niet de oplossing was voor mij. Na wat zoekwerk op internet kwam ik uit bij Alyt. Sinds die tijd heb ik haar soms regelmatig en soms met langere  tussenpozen bezocht.

Terugkijkend heeft zij niet alleen mijn lichamelijke klachten behoorlijk verlicht, maar mij op de juiste momenten een duwtje in de goede richting gegeven en zelfs langs de rand van een burnout begeleid. Ben de afgelopen jaren als persoon enorm gegroeid en zowel zakelijk als privé steek ik momenteel goed in mijn vel. De begeleiding van Alyt heeft daar zeker aan bijgedragen. Met name de nuchtere kijk op zaken en het vermogen om je op een subtiele manier in de spiegel te laten kijken in combinatie met oprechte betrokkenheid zijn voor mij eigenschappen die ik in ieder geval enorm waardeer in haar.

Weer terug in mijn lijf
Man, 48 jaar

Eind jaren negentig heeft mijn vrouw twee keer een zware operatie ondergaan. Dit was een spannende tijd met veel emoties en vele moeilijke momenten. Na twee jaar ging alles beter en we hadden goede moed ons leven uit te breiden met kinderen. Helaas kregen we te horen dat mijn vrouw niet zelf zwanger mocht worden.

Weer gaf dit veel spanning en stress, totdat mijn schoonzus aangaf draagmoeder voor ons te willen zijn. Een jaar later, met spannende tijden, werd ze zwanger van een tweeling. Twee gezonde jongens zijn geboren. Wat volgde was een spannende tijd met adoptieprocedures en rechtbanken.

Ondertussen had ik het druk op het werk. Daar kwam de bekende druppel: ik kwam thuis te zitten met een burn-out. Na eerst bij een psycholoog te zijn geweest, werd mij aangeraden om een haptotherapeut te raadplegen.

Na een aantal sessies kreeg ik meer baat bij de behandeling van Alyt. Het vertrouwen werd groter, waardoor ik ook mijn verhaal beter kwijt kon. Het belangrijkste wat ik in de afgelopen jaren heb geleerd, is dat ik na de behandelng weer thuis kom in mijn lichaam.

Voor mij is de haptotherapie een manier om de signalen te herkennen, die mijn lichaam stuurt om mij aan te geven: “Tot hier en niet verder!!

Haptotherapie is niet zweverig!
Vrouw, 51 jaar

Nog niet zo lang geleden is onze 20-jarige dochter overleden. Gedurende het eerste jaar na haar dood functioneerde ik op de automatische piloot. De praktijkondersteuner (POH-GGZ) van de huisarts kon mij niet verder helpen bij het rouwproces. Wel dacht hij dat haptotherapie mij zou kunnen helpen en zo werd ik doorverwezen naar Alyt.

Ik was wat huiverig voor deze behandeling, omdat ik niet van zweverigheid hou.  Door de duidelijke uitleg van Alyt wat haptotherapie inhoudt en de persoonlijke benadering kan ik de gevoelens van verdriet uiten en beter accepteren. Alyt heeft mij geleerd om goed naar mijn lijf te luisteren en zo goed voor mezelf te zorgen tijdens mijn rouwproces. En ik ben tot de conclusie gekomen dat haptotherapie niet zweverig is. Haptotherapie is een goede behandeling bij een rouwproces.

Rugpijn verdwijnt als sneeuw voor de zon
Vrouw, 56 jaar

Tot 2015 had ik een gezond, leuk en druk leven, met  gezin, huis, tuin en een baan. Ik zat boordevol energie, totdat ik door een aangeboren aandooening ziek werd. De behandeling ging in twee fasen, omdat er gevaarlijke complicaties optraden. Een lange, zware ziekteperiode volgde met opname in ziekenhuis en later revalidatiecentrum.

Motorisch heb ik er gelukkig niets aan overgehouden, maar tijdens deze opnames begon ik heftige rugklachten te ontwikkelen. Ik kwam weer terecht bij Alyt, die ik al van eerder kende. Toen had haar behandeling een heel gunstig effect.

Ik kan bij Alyt goed mijn verhaal kwijt, ze begrijpt mij en heeft een groot inlevingsvermogen. Bovendien verdwijnt de rugpijn als sneeuw voor de zon, wanneer zij mij behandelt op haar eigen “affectieve” wijze.

Ik ben blij met Alyt en zeker ook met de haptotherapie. Ze helpt me door een heel moeilijke periode heen.

Haptonomie, dat moet je voelen!
Vrouw, 80 jaar

Jaren geleden kwam ik, door toeval, terecht bij Alyt. Ik had lage rugklachten en soms nekklachten. Alyt werkte toen nog als fysiotherapeut met haptonomie, inmiddels is ze als haptotherapeut werkzaam in Westerbork. Daar kom ik nu nog zo af en toe.

Haptonomie, dat moet je voelen, je moet je geven en open durven staan voor dat, wat er te voelen is. Dan krijg je heel veel terug. Elke keer dat ik van de bank stapte, voelde ik mijn hele lijf voor de volle 100 procent. Ik had weer pootjes, echte benen om op te staan. Ik heb bij Alyt geleerd om alle verdriet en pijn een plekje te geven.

Het gaat nu heel goed, ik durf er te zijn en ook voor me zelf op te komen.

Eindelijk één geheel, compleet
Vrouw, 57 jaar

Op 9-jarige leeftijd ben ik verkracht door een man uit het dorp, ik had het verstopt, het bestond niet, niemand mocht het weten. Ik voelde mij schuldig en schaamde mij. Dit heeft een stempel op mijn leven gedrukt. In mijn hoofd dacht ik altijd dat ik was weggerend; het mocht niet bestaan.

Het verwonde kind in mij bestond niet en ik duwde het weg. Heel mijn leven bleef ik onbewust vechten. Wie was ik en wie ben ik? Een hele zoektocht, waarbij ik van alles ondernam om rust te krijgen. Door bepaalde triggers in mijn leven kwam er pijn boven. Op aanraden van een psycholoog kwam ik bij Alyt van Dijk,  haptotherapeut terecht. Door de haptotherapie leerde ik samen met Alyt in plaats van wegduwen juist naar de pijn toe te gaan en te voelen wat er in mijn lijf gebeurt. Dit was in het begin heel eng en ik was bang, maar het werkte toch. Het verwonde en verlaten kind in mij kreeg eindelijk ruimte.

Ik heb uren op de bank doorgebracht om te leren wat voelen is, om “uit mijn te hoofd gaan” en te voelen en ademen naar mijn buik, daar zat mijn pijn. Uiteindelijk heb ik mij kunnen verzoenen met het kind in mij. De pijn mag er nu zijn. Ik heb geleerd dat als je pijn onderdrukt, de pijn dan juist veel erger is. Nu ben ik bewust geworden van mijn gevoelens: het mag er allemaal zijn.

Ik ben nu een gelukkig mens; er is rust gekomen in mij en het vechten is voorbij. De littekens blijven en af en toe ook de pijn, maar het mag er zijn. Wij zijn nu samen één geheel, compleet. Een vrouw die er mag zijn, en die heeft besloten om met het kind in mij te leven, in plaats van het weg te duwen.

Nieuws
Adresgegevens

De Praktijk voor Haptotherapie Alyt van Dijk is gevestigd aan Schoolstraat 6, 9411 PB in Beilen.

Lees verder
Nieuwe website

In samenwerking met internetbureau Monsterbrands hebben we een nieuwe website laten maken!

Lees verder
Vergoeding haptotherapie in 2022

Een aantal zorgverzekeraars vergoeden haptotherapie vanuit een aanvullende zorgverzekering.

Lees verder