Veelgestelde vragen

Om u via onze website een zo compleet mogelijk beeld te geven over wat u wel of juist niet kunt verwachten bij haptotherapie, hebben we een bondig overzicht samengesteld van vragen en antwoorden die we regelmatig tegengekomen.

Klik op een vraag, waarna het antwoord zich opent. U kunt opnieuw klikken om het antwoordvenster weer te sluiten.

Wanneer kan haptotherapie helpen?

Het is niet goed mogelijk alle indicaties voor haptotherapie op te sommen. Enkele indicaties waar ik me op toegelegd heb zijn:

  • Lichamelijke en psychische spanningsklachten
  • Dysbalans tussen belasting en belastbaarheid, dysbalans denken en voelen
  • Omgaan met verlies en rouw
  • Klachten ontstaan na ernstige en ingrijpende gebeurtenissen
  • Moeilijkheden in het omgaan met intimiteit en nabijheid
  • Verminderd functioneren door pijn
  • Faalangst en onzekerheid
  • Pestproblematiek bij kinderen en volwassenen
  • Burnoutklachten en overspannenheid

Wat doet een haptotherapeut?

Een behandeling van een haptotherapeut begint met een gesprek. In dat gesprek komen uw klachten en hoe die zijn ontstaan aan de orde. Wanneer zijn de klachten ontstaan, wanneer hebt u er last van, en waar hebben ze mee te maken? Zo wordt het totaalbeeld steeds helderder.

Daarna wordt bekeken of er samen “een klik” is en of de klachten geschikt zijn voor haptotherapie. Als we het samen eens zijn, worden er twee afspraken gemaakt om kennis te maken met de haptonomie. Dit kan gebeuren “op de behandelbank” of door middel van ervaringsgerichte oefeningen.

Na de eerste drie sessies wordt afgesproken wat de behandeldoelen zijn en op welk moment geëvalueerd zal worden.

Mocht een andere behandeling passender zijn, dan verwijst de haptotherapeut u door naar een andere hulpverlener.

Heb ik een verwijzing nodig?

Een verwijzing van een huisarts is niet nodig om een afspraak met een haptotherapeut te maken. U kunt direct via telefoon, email of het contactformulier een afspraak met mij maken.

Hoeveel sessies zijn er nodig?

Dat verschilt per persoon. Ook hangt het af van de hulpvraag en de reden waarom, de oorzaak waardoor de klachten zijn ontstaan. Na de intake en de eerste twee keren spreken we doelen af voor het vervolg van de therapie. In de loop van de sessies evalueren we samen steeds of er nog (vervolg)behandelingen nodig zijn.

 

Wat zijn de kosten van een behandeling?

Een behandeling haptotherapie kost €85,-. en duurt 45 minuten.

De behandeling haptotherapie valt in de categorie Alternatieve geneeswijzen. Vergoeding is afhankelijk van de aanvullende verzekering die u heeft afgesloten. Voor de vergoedingen kunt u hier klikken.

 

Wat is het verschil tussen fysiotherapie en haptotherapie?

Fysiotherapie richt zich vooral op het lichaam als een bewegingsapparaat. Buigt de arm goed, kan de rug goed strekken, zijn de spieren sterk genoeg? Dat zijn de vragen waar de fysiotherapie zich op richt. Door oefeningen, massage en adviezen gaat het lichaam beter bewegen, met minder klachten.

Haptotherapie richt zich via het lichaam op de bewoner van dat lichaam. We kennen allemaal spreekwoorden waarin het lichaam (of lichaamsdelen) genoemd worden. Voorbeelden daarvan zijn: een zware last op de schouders hebben, benauwd zijn, niet lekker in je vel zitten, geen poot hebben om op te staan, of met beide benen op de grond staan. Allemaal zaken, die we in ons lichaam kunnen voelen en die iets zeggen over hoe je in je lichaam woont. Je kunt zeggen: haptotherapie is therapie die via het lichaam inzicht geeft en je bewust maakt van jouw eigen patronen. Bijvoorbeeld maak je je klein, duik je weg of kies je juist voor de aanval…

En…. het lichaam liegt nooit! Het laat altijd jouw patroon zien.

Kan haptotherapie gecombineerd worden met andere therapie?

Ja, dat kan. Bij de intake wordt gevraagd of u elders therapie volgt. Als overleg gewenst is, kan dat alleen nadat u daarvoor toestemming heeft gegeven.

Het kan zijn dat de gevoelde ervaringen u verder helpen dan er alleen over praten. Het kan ook zijn dat naast de haptotherapie, waar veel bewust wordt, het ordenen van gevoelens bij een psycholoog of psychotherapeut helpend is.

Haptotherapie, iets voor jou?

Haptotherapie helpt bij fysieke en psychische klachten, en is er voor jong en oud. Wil je een afspraak maken?
Bel of mail gerust!

Maak nu een afspraak
Alyt van Dijk
Nieuws
Adresgegevens

De Praktijk voor Haptotherapie Alyt van Dijk is gevestigd aan Schoolstraat 6, 9411 PB in Beilen.

Lees verder
Nieuwe website

In samenwerking met internetbureau Monsterbrands hebben we een nieuwe website laten maken!

Lees verder
Vergoeding haptotherapie in 2022

Een aantal zorgverzekeraars vergoeden haptotherapie vanuit een aanvullende zorgverzekering.

Lees verder